Tutkimukset

  • Urtikariaa liitetään usein allergioihin, mutta kroonisen spontaanin urtikarian taustalla ei yleensä löydy allergisoivia tekijöitä.
  • Yleensä potilaan kertomuksesta käy ilmi, jos urtikaria voisi johtua allergiasta tai liittyy kylmyyteen, hikoiluun tai kosketukseen liittyen. Usein tutkimuksista ei saada uutta tietoa, minkä vuoksi turhia tai vaivalloisia tutkimuksia pyritään välttämään.
  • Tutkimukset voivat joissakin tapauksissa olla tarpeellisia, esim. jos alkuoireet ovat olleet hyvin rajuja tai halutaan poissulkea mahdollinen allergia aiheuttajana.

Mahdollisia tutkimuksia ovat:

  • Allergia- tai PRICK-testit, piirtopaukamointitesti ja fysikaaliset altistukset esim. kylmälle ja kuumalle.
  • Tiettyjen lääkkeiden tiedetään aiheuttavan erityisesti limakalvoturvotusta eli angioödeemaa: tulehduskipulääkkeet ja verenpainelääkkeistä ACE-estäjät ja AT2-salpaajat, eli -priili tai -sartaani -loppuiset lääkkeet. Mikäli epäilet että turvotustaipumus johtuu lääkityksestä, asiasta kannattaa neuvotella hoitavan lääkärisi kanssa.
  • Suun alueen piilevät tulehdukset voivat olla syynä urtikariaan, joten on suositeltavaa käydä hammaslääkärissä.
  • Joskus aiheuttajana on virustartunta, jota harvemmin pystytään jäljittämään. Verikokeiksi riittävät yleensä hyvin tavanomaiset verikokeet kuten verenkuva ja tulehdusarvot. Joskus myös tutkitaan, onko vatsassa helikobakteeria.