Urtikaria arjessa

Urtikaria arjessa

Jos sairastat urtikariaa, et ole yksin. Urtikariaa sairastavia on Suomessa kymmeniä tuhansia.

Urtikaria ei kosketa ainoastaan ihoa, vaan vaikuttaa elämään kokonaisvaltaisesti. Jos urtikarian aiheuttamat paukamat ja kutina jatkuvat pitkään, se vaikuttaa myös yleiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen töissä ja arjessa.

Joka viides suomalainen saa urtikariaoireita ainakin kerran elämässään. Tavallisesti oireet kestävät muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Urtikaria ei kuitenkaan aina mene ohi, vaan voi jatkua jopa vuosia. Kun oireet jatkuvat yli kuusi viikkoa, puhutaan kroonisesta spontaanista urtikariasta. Kroonista spontaanista urtikariaa sairastaa 0,5-1,0 prosenttia väestöstä.

Urtikariaoireet voivat olla hyvinkin kiusallisia. Moni kokee häpeää ennakoimattomista iho-oireistaan. Kutina, paukamat ja turvotus eivät innosta liikkeelle. Sosiaalinen eristyneisyys ja ahdistuneisuus vaivaavat monia urtikariapotilaita.

Joskus urtikarian yhteydessä esiintyy turvotusta ihon syvemmissä kerroksissa tai limakalvoilla. Se saattaa aiheuttaa enemmänkin kipua ja poltteen tunnetta kuin kutinaa. Näkyvillä alueilla kuten kasvoissa esiintyvä turvotus voi lievänä tuntua kiusalliselta. Pahimmillaan se voi tuntua hyvinkin hankalalta.

Kiusallisten oireiden ja ajatusten kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Allergia-, iho- ja astmaliiton ja sen jäsenyhdistysten kautta voit saada yhteyden muihin samaa sairautta sairastaviin ja päästä jakamaan kokemuksia heidän kanssaan. Myös vertaistapaamisten järjestäminen on mahdollista. Liitto tukee jäsenyhdistyksiään järjestämällä vertaistoimijakoulutuksia ja luo mahdollisuuksia paikallisten vertaistapaamisten järjestämiseen.

Allergia-, Iho- ja Astmaliiton verkko- ja Facebook-sivuja ja Instagram-tiliä seuraamalla voit löytää hyödyllistä tietoa.

Allergia-, Iho- ja Astmaliiton Urtikariaopas

Lisätietoa ja urtikariaa sairastavien tarinoita