Valohoidot

Keskivaikeassa ihottumassa voidaan lääkärin harkinnan mukaan käyttää UV-valohoitoja tehostamaan paikallishoitoa. Nykyään käytetään pääasiassa kapeakaistaista UVB-valohoitoa, joka rauhoittaa parhaiten ihottumatulehdusta. UV-valohoidon aloittamisesta päättää yleensä ihotautilääkäri, joka arvioi hoidon soveltuvuuden kullekin potilaalle. Jotkut lääkitykset, aiemmat ihosyövät tai hyvin herkästi palava iho saattavat olla vasta-aiheita hoidolle. Hyvin akuutti ja ärtynyt ihottuma tulee rauhoittaa ennen valohoidon aloittamista.

Valohoidossa käydään yleensä 2-3 kertaa viikossa, yhteensä 15-20 kertaa. Valohoitokäynti kestää noin 10 minuuttia, josta itse valohoito maksimissaan muutaman minuutin. Valohoitojakson aikana voi käyttää normaalisti perusvoiteita ja kortisonivoiteita, mutta kalsineuriinin estäjä -voiteet tulee tauottaa hoidon ajaksi.

Sairaalassa valohoitokäynnistä veloitetaan sarjahoitomaksu. Matkakuluihin voi hakea Kelan matkakorvauksia. UV-valohoitoa voidaan antaa myös yksityisillä lääkäriasemilla, mutta laitteita on vain isommissa kaupungeissa.

Valohoitojen teho on hyvin yksilöllinen. Useimmilla potilailla valohoidot rauhoittavat ihottumaa, mutta hoitovaste saattaa jäädä lyhyeksi.