Valohoidot

Valohoidot

Keskivaikeassa ihottumassa voidaan lääkärin harkinnan mukaan käyttää UV- valohoitoja tehostamaan paikallishoitoa. Nykyään käytetään pääasiassa kapeakaistaista- UVB- valohoitoa, joka rauhoittaa parhaiten ihottumatulehdusta. UV- valohoidon aloittamisesta päättää yleensä ihotautilääkäri, joka arvioi hoidon soveltuvuuden kullekin potilaalle. Jotkut lääkitykset, aiemmat ihosyövät tai hyvin herkästi palava iho saattavat olla vasta-aiheita hoidolle. Hyvin akuutti ja ärtynyt ihottuma tulee rauhoittaa ennen valohoidon aloittamista.

Valohoidossa käydään yleensä 2-3 kertaa viikossa, yhteensä 15-20 kertaa. Valohoitokäynti kestää noin 10 minuuttia, josta itse valohoito maksimissaan muutaman minuutin. Valohoitojakson aikana voi käyttää normaalista perusvoiteita ja kortisonivoiteita mutta kalsineuriinin estäjä- voiteet tulee tauottaa hoidon ajaksi.

Sairaalassa valohoitokäynnistä veloitetaan sarjahoitomaksu. Matkakuluihin voi hakea Kelan matkakorvauksia. UV- valohoitoa voidaan antaa myös yksityisillä lääkäriasemilla, mutta laitteita on vain isommissa kaupungeissa.

Valohoitojen teho on hyvin yksilöllinen. Useimmilla potilailla valohoidot rauhoittavat ihottumaa mutta hoitovaste saattaa jäädä lyhyeksi.