Hoitosuunnitelma

Hoidon aloitus

Oireiden hoito voidaan aloittaa heti diagnoosin varmistuttua. Tauti väistyy usein jo vuodessa, mutta kestää ajoittain jopa 5-10 v.

 • Alkuvaiheessa testataan mahdollisesti altistavien tekijöiden pois jättämistä.
 • Kulmakivi hoidossa on riittävän suuri annos antihistamiinia riittävän pitkään. Antihistamiinit lienevät monille tuttuja, sillä niitä käytetään myös allergiaoireiden estoon ja lievittämiseen.
  • Voit käyttää antihistamiineja turvallisesti jopa 4 tablettia päivässä.
  • Käytä antihistamiinia säännöllisesti päivittäin lääkärin ohjeen mukaan.
  • Antihistamiinit ovat yleensä hyvin siedettyjä, haittavaikutuksena voi joillakin potilailla olla lievää väsymystä.
  • Antihistamiiniksi valitaan jokin ns. 2. polven väsyttämätön valmiste.
  • On tärkeää, että jatkat hoitoa riittävän pitkään. Oireiden vähitellen helpottaessa vähennä antihistamiiniannosta ensin pikkuhiljaa, jotta voit havaita, pahenevatko oireet uudelleen.
  • Lääkitystä kannattaa alkaa purkaa vasta kolmen oireettoman kuukauden jälkeen.
  • Mikäli urtikariaan liittyy häiritsevää ahdistuneisuutta tai stressiä voit kertoa siitä hoitavalle lääkärille ja tarvittaessa voit varata ajan psykiatrisen sairaanhoitajan tai psykologin vastaanotolle.
 • Lisäksi hankalaan kutinaan voidaan käyttää kortisonivoiteita. Jos näistä valmisteista ei ole apua antihistamiinin ohella, lääkäri voi määrätä sinulle tässä vaiheessa muita lääkkeitä, esimerkiksi lyhyttä kortisonikuuria (prednisoloni) tai montelukastia (leukotrieenireseptori estäjä) suun kautta.
 • Infektiot, tulehduskipulääkkeet, unen vähyys, voimakas fyysinen rasitus ja alkoholi voivat laukaista tai pahentaa urtikariaa, ja voit yrittää hillitä oireita välttämällä niitä. Myös hampaat on hyvä pitää kunnossa infektioiden varalta, sillä suun infektiot voivat voimistaa urtikariaoireita.
 • Pitkäaikaisessa hoidossa voit itse säädellä käyttämiesi lääkkeiden määrää ja aloittaa jopa lyhyen kortisonikuurin omatoimisesti esim. 3- 10 päivän ajaksi lääkärin antamien ohjeiden mukaan.
 • Jos oireesi jatkuvat yli 6 viikkoa ja ne haittaavat esim. työ- tai toimintakykyäsi, eikä antihistamiini tuo riittävästi apua, lääkäri voi tehdä lähetteen ihotautilääkärin vastaanotolle. Lääkäri kirjoittaa sinulle myös tarvittaessa sairauslomaa.

Oireiden uudelleen aktivoituminen

 • Kroonisen urtikarian luonteeseen kuuluu taudin aaltoilu. Varsinkin infektiot voivat hetkellisesti pahentaa urtikarian oireita. Jos niin käy, lääkeannoksia kannattaa nostaa lääkärin antamissa rajoissa. Jos tästä huolimatta oirekuva on hankala, ole yhteydessä urtikariaasi hoitavaan yksikköön.
 • Joskus tauti saattaa vuosienkin jälkeen uusia, siis tulla toistamiseen.
 • Jos hoitosuhteesi erikoissairaanhoidossa on päättynyt, on selkeintä olla ensin yhteydessä perusterveydenhuoltoon. Kerro perusterveydenhuollon lääkärille, että sinua on aikaisemmin hoidettu erikoissairaanhoidossa vaivan vuoksi. Näin hoitava lääkärisi tietää perehtyä erikoissairaanhoidon sairauskertomukseesi.
 • Ylipäätään erikoissairaanhoitoon toivotaan lähetettäviksi kaikki ne urtikariapotilaat, joilla on elämää häiritseviä oireita siitä huolimatta, että he käyttävät antihistamiinia 4 tbl/pv (ja mahdollisesti montelukastia).