Perusterveydenhuollon tutkimukset

Tutkimukset perusterveydenhuollossa alkavat joko oireidesi tai kliinisten löydösten pohjalta. Akromegalian epäily voi herätä, jos sinulla on ollut esimerkiksi pitkäaikaista, epäselvää oireilua (Lue lisää kohdasta Oireet), purennan muutoksia tai jopa ulkonäön muutoksia. Perustutkimuksiin kuuluvat oireiden keston ja laadun selvittäminen, kliininen tutkimus lääkärin vastaanotolla ja usein myös laboratoriotutkimuksia. Perusterveydenhuollossa voidaan käyttää seerumin IGF-määritystä (IGF-1 on insuliininkaltainen kasvutekijä) akromegalian diagnostiikassa. Jos IGF-1 on suurentunut, on erikoissairaanhoidon konsultaatio yleensä tarpeen. Tällöin akromegalian epäily jatkuu, mutta diagnoosi vaatii vielä varmennusta.

Normaali seerumin IGF-1 pitoisuus yleensä poissulkee akromegalian mahdollisuuden, jolloin muiden sairauksien selvittelyä oireidesi ja tilanteesi selittäjänä jatketaan tarpeen mukaan. Joskus harvinaissairauden löytäminen voi kestää pitkään. Jokaisen akromegaliaa sairastavan polku on yksilöllinen.