Hoito

Omahoito hoidon kulmakivenä

Atooppinen ihottuma (atooppinen ekseema) on pitkäaikainen ihosairaus, jolle on tyypillistä oireiden aaltoilu. Omahoito on atooppisen ihottuman hoidon kulmakivi. Hoidon tarkoituksena on saada oireet hallintaan ja vähentää pahenemisvaiheita.

Perusvoiteet

Perusvoiteiden käyttö

 • Omahoidon perustana on säännöllinen ja riittävä perusvoiteen käyttö.
 • Perusvoiteen säännöllinen käyttö vähentää ihon kutinaa, parantaa ihon suojaominaisuuksia ja vähentää tarvetta käyttää lääkevoiteita.
 • Yleensä 1-2 perusvoidevoitelukertaa päivässä riittää.
 • Perusvoidetta on tärkeää käyttää säännöllisesti, vaikkei ihottumaa olisikaan.
 • Ihon päivittäinen pesu vedellä ja tarvittaessa voidepesulla, hajusteettomalla, happamalla tai neutraalilla pesuaineella poistaa iholta likaa, hikeä, karstaa ja bakteereita, jotka ärsyttävät ihoa.
 • Ihon voidepesu soveltuu atooppisen ihon päivittäiseen pesuun, myös käsien pesuun. Voidepesuun sopivat hyvin vähärasvaiset perusvoitteet, esimerkiksi Aqualan L ja Humektan. Katso voidepesuohje.
 • Iholle on hyvä levittää perusvoidetta pesun jälkeen, tämä estää ihon kuivumista ja sitoo ihoon kosteutta.
 • Voidetyypin valinta riippuu yksilöllisistä tekijöistä ja vaihtelee myös vuodenajan mukaan: kesällä tarvitaan kevyempiä ja talvella rasvaisempia perusvoiteita.

Perusvoiteet luokitellaan rasvapitoisuuden mukaan vähärasvaisiin, keskirasvaisiin ja rasvaisiin. Osaan perusvoiteista on myös lisätty karbamideja tai glyserolia. Jos perusvoide kirveltää iholla, on hyvä kokeilla rasvaisempaa voidetta. Karbamidi voi aiheuttaa kirvelyä erityisesti rikkonaisella iholla.

 • Vähärasvaiset perusvoiteet, kuten Aqualan L ja Humektan, sopivat hyvin voidepesun toteutukseen ja koko kehon rasvaamiseen.
 • Keskirasvaiset perusvoiteet sopivat ihon perushoitoon. Keskirasvaisia perusvoiteita ovat muun muassa Apobase Cream, Canoderm, Ceralan, Decubal Clinic Cream ja Miniderm.
 • Rasvaiset perusvoiteet sopivat hyvin käsien ja jalkojen ihottuma-alueille, sekä talvisaikaan koko kehon rasvaamiseen. Rasvaisia perusvoiteita ovat muun muassa Ceraderm, Dermalog Skin Care, Hydran ja Locobase Protect.

Lääkevoiteet

Lääkevoiteiden käyttö

Mikäli iho tuntuu ärtyneeltä, punoittaa, kutisee ja hilseilee säännöllisestä perusrasvauksesta huolimatta, on se usein merkki aktiivisesta atooppisesta ihottumasta. Tällöin ihottuman rauhoittamiseksi tarvitaan perusvoiteiden lisäksi tulehdusta vähentäviä voiteita eli lääkevoiteita. Atooppisen ihottuman hoidossa käytettäviä lääkevoiteita ovat kortisonivoiteet ja paikalliset kalsineuriinin estäjät.

Lääkevoiteen ja perusvoiteen levittämisen välillä on hyvä pitää pieni tauko, jotta voiteet ehtivät imeytyä kunnolla.

Kortisonivoiteet

Kortisonivoiteet eli paikalliskortikosteroidit ovat atooppisen ihottuman tärkein lääkeaineryhmä. Kortisonivoiteet rauhoittavat atooppisen ihottuman tulehdusta ja siten myös tulehduksen merkit iholla eli punoitus, turvotus, vetistys, hilseily ja kutina vähenevät.

Oikein käytettyinä kortisonivoiteet ovat hyvin siedettyjä ja tehokkaita sekä auttavat nopeasti ihottuman pahenemisvaiheessa. On tärkeää käyttää kortisonivoidetta riittävästi ja riittävän pitkään, jotta ihottuma ehtii kunnolla rauhoittua.

Suomessa kortisonivoitteet jaotellaan neljään ryhmään: mieto, keskivahva, vahva ja erittäin vahva.

 • Mietoja kortisonivoiteita käytetään 1–2 kertaa päivässä noin 1–2 viikon kuureina.
 • Keskivahvaa tai vahvaa lääkärin määräämää kortisonivoidetta käytetään kerran päivässä 1–2 viikon kuureina.

Tavallisesti atooppisen ihottuman hoitoon riittävät miedot tai keskivahvat kortisonivoiteet. Lääkärin määräämän kortisonivoiteen vahvuus ja kuurin pituus riippuvat kuitenkin muun muassa potilaan iästä ja hoidettavasta ihoalueesta. Ihon paksuus ja kosteus vaikuttavat siihen, kuinka kortisonivoide pääsee kulkeutumaan ihon läpi. Kortisonivoide ei juurikaan läpäise tervettä ihoa eli ei tarvitse huolestua, vaikka voidetta menee terveelle iholle ihottuman ympärillä. Imeytyminen on suurentunut ohuessa ihossa, mikä tulee huomioida esimerkiksi lapsilla ja iäkkäillä.

Kuurien välissä pidetään taukoja, jotka ovat vähintään hoitojakson pituisia. Kuurin jälkeen ylläpitohoito paikallisella kortisonivoiteella kaksi kertaa viikossa voi estää ihottuman uusimista. Ylläpitohoitoa voidaan jatkaa useita viikkoja tai kuukausia.

Kortisonivoiteiden käyttö eri ihoalueilla

 • Kevyemmät emulsiopohjaiset voiteet sopivat suurimpaan osaan ihottumista. Rasvaisemmat voiteet sopivat paremmin erittäin kuivan ja kroonisen ihottuman hoitoon. Liuokset ovat tarkoitettu päänahkaan ja karvaisille ihoalueille.
 • Mietoa kortisonivoidetta eli hydrokortisonia käytetään tyypillisesti kasvojen, kaulan, nivustaipeiden ja kainaloiden alueilla, joissa iho on ohuempaa. Voidetta voidaan käyttää myös muilla ihoalueilla.
 • Keskivahvoja ja vahvoja kortisonivoiteita voidaan käyttää raajojen, vartalon, hiuspohjan, kämmenten ja jalkapohjien alueilla. Keskivahvoja voiteita voidaan käyttää myös ohuemmilla ihoalueilla erillisen ohjeen mukaan.
 • Erittäin vahvoja kortisonivoiteita käytetään selkeästi paksummalla iholla eli esimerkiksi kämmenten ja jalkapohjien alueilla. Lapsilla ja iäkkäillä iho on ohuempaa, jolloin yleensä miedommat kortisonivoiteet riittävät.

Ohjeiden mukaisesti toteutettu paikallishoito vahvoillakin kortisonivoiteilla on turvallista, mutta väärin käytettynä niillä voi olla paikallisia haittavaikutuksia, kuten ihon ohenemista.

Paikalliset kalsineuriinin estäjät

Kalsineuriinin estäjät eli takrolimuusi ja pimekrolimuusi ovat kortisonivoiteiden ohella toinen atooppisen ihottuman hoidossa käytettävä lääkevoideryhmä.

 • Ne hillitsevät atooppisen ihottuman tulehdusta ja niitä käytetään yleensä tilanteissa, joissa kortisonivoiteilla ei saada riittävää vastetta tai niiden käytön tauotus on vaikeaa.
 • Ohuille ihoalueille kalsineuriinin estäjiä voidaan myös käyttää ensisijaisina lääkevoiteina.

Kalsineuriinin estäjiä laitetaan ohuelti ihottuma-alueille kaksi kertaa päivässä, kunnes ihottuma on täysin parantunut. Tämän jälkeen pidetään tauko. Uusi hoitojakso aloitetaan siinä vaiheessa, kun oireet ilmaantuvat uudestaan.

Jos ihottuma uusiutuu tiheästi, voidaan päivittäisen lääkevoidehoidon jälkeen jatkaa ylläpitohoidolla 2-3 kertaa viikossa alueilla, joilla ihottumaa yleensä esiintyy. Ylläpitohoitoa voidaan jatkaa useita viikkoja tai kuukausia.

Takrolimuusi ja pimekrolimuusi atooppisen ihottuman hoidossa | Ihotautitalo | Terveyskylä.fi

Muu paikallishoito

Perus- ja lääkevoiteiden lisäksi atooppisen ihottuman hoidossa voi käyttää myös muita paikallishoitokeinoja. Jos ihottuma on kovin akuutti ja erittävä, voi kokeilla kostean kääreen käyttöä (katso ohje). Peittohoito saattaa auttaa sitkeisiin ihottuma-alueisiin (katso ohje). Raajojen hankaliin ihottumiin voi laittaa lääkevoiteen päälle myös putkisukan tai kokeilla sinkkisukkahoitoa (katso ohje).

Huolellisesti toteutetusta paikallishoidosta huolimatta ihottuma voi joskus oireilla hankalana, jolloin voidaan tarvita lähete ihotautien erikoislääkärille.

Hoito-ohjeita 

Atooppisen ihottuman muu hoito | Ihotautitalo | Terveyskylä.fi (terveyskyla.fi)

Potilasohje kostean kääreen käytöstä atooppisen ekseeman hoidossa (kaypahoito.fi)

Atooppisen ihottuman ohjattu omahoito aikuisilla

Ohjevideot:

Ohjevideo - miten rasvaan kuivaa tai atooppista ihoa

Ohjevideo - atooppisen ihottuman paikallishoito aikuisella

Ohjevideo - atooppisen ihottuman peittohoito aikuisilla 

Lisätietoa muulla:

Atooppinen ihottuma | Terveyskirjasto.fi

Atooppinen ihottuma | Käypähoito | potilasversio

Atooppinen ihottuma (atooppinen ekseema), kutinaa aiheuttava yleinen ihosairaus (kaypahoito.fi)

Miten atooppista ihottumaa hoidetaan | Terveyskyla.fi