Tutkimukset erikoissairaanhoidossa

Atooppinen ihottuma diagnosoidaan kliinisesti eli tyypillisen taudinkuvan ja –kulun perusteella. Joskus iholta otetaan pieni koepala paikallispuudutuksessa tai laboratoriokokeita diagnoosin varmistamiseksi. Atooppisen ihottuman seurantaa varten voidaan ottaa valokuvia joko hoitohenkilökunnan tai sairaalan valokuvaajan toimesta.

Atooppisen ihottuman vaikeusasteen määrityksessä käytetään kliinisen kuvan lisäksi tarvittaessa EASI:n (Eczema Area and Severity Index) määrittämistä ja POEM (Patient Oriented Eczema Measure), ADCT (Atopic Dermatitis Control Tool) ja DLQI (Dermatology Life Quality Index) -kyselyitä. Kyselyissä mitataan oireiden vaikeusastetta, atooppisen ihottuman hallintaa, sekä ihottuman vaikutusta elämänlaatuun.

Atooppiseen ihottumaan liittyy usein muita atooppisia sairauksia, kuten allergioita ja astmaa, mutta aikuisen atooppisen ihottuman taustalla tai sitä pahentamassa on vain ani harvoin allergia. Allergioita, kuten siitepöly-, eläin-, tai ruoka-aineallergioita voidaan tarvittaessa tutkia laboratoriokokeilla tai ihopistotesteillä. Joskus kosketusallergia voi vaikeuttaa tai ylläpitää atooppista ihottumaa. Kosketusallergiaa voi kehittyä aineille, jotka ovat suorassa kosketuksessa ihoon, esim. hajusteet, säilöntäaineet ja ihonhoitoaineet, kuten paikallisantibiootit. Kosketusallergiaa voidaan tarvittaessa tutkia epikutaanitesteillä.

Jos harkitaan sisäistä lääkitystä, ohjelmoidaan näiden aloituslaboratoriokokeet ja tarvittavat kuvantamistutkimukset (yleensä keuhkokuva ja hammaskuvat eli OPGT).

Lisätietoa

Atooppinen ekseema (Käypä hoito)

Atooppinen ekseema (Käypä hoito, tiivistelmä)

Atooppinen ihottuma (Käypä hoito, potilasversio)