Metotreksaatti

  • Metotreksaattia käytetään yleisesti vaikean atooppisen ekseeman hoidossa. Joillain potilailla hoidon teho on erittäin hyvä, mutta toisilla teho jää vaatimattomammaksi. Hoidon vaste on siis yksilöllinen. Metotreksaattia voidaan käyttää pitkäaikaisesti, esimerkiksi vuosia. Metotreksaatin teho tulee esille hitaasti ja näkyy usein vasta muutaman kuukauden käytön jälkeen.
  • Metotreksaatin annostelu on poikkeuksellinen eli lääke otetaan vain yhtenä päivänä viikossa. Lääkäri määrittää lääkeannoksen, joka on yleensä 15-25 mg kerran viikossa. Tarvittaessa annosta voidaan muuttaa hoidon aikana. Metotreksaatti voidaan annostella joko tabletteina suun kautta tai ihonalaisena pistoksena. Haittavaikutusten vähentämiseksi potilasta ohjataan yleensä ottamaan 5 mg foolihappoa 4-24 tuntia metotreksaattiannoksen ottamisen jälkeen.
  • Metotreksaatti on teratogeeninen eli voi aiheuttaa sikiöepämuodostumia. Tämän vuoksi naisten, jotka voivat tulla raskaaksi, tulee käyttää luotettavaa raskaudenehkäisyä koko hoidon ajan sekä vielä 3 kk hoidon loppumisen jälkeen.
  • Metotreksaatti saattaa vaikuttaa verenkuvaan tai maksa- ja munuaisarvoihin, joita seurataan verikokein. Erilaiset maha-suolikanavan oireet, kuten pahoinvointi ja ripuli, ovat melko yleisiä hoidon alkuvaiheen haittavaikutuksia. Ole yhteydessä hoitavaan ihotautilääkäriisi, mikäli sinulla on hoitoon liittyviä haittoja tai muuta kysyttävää.