Ammattilaisen näkymä – Konsultatio- ja läheteohjaukset

Läheteindikaatiot

Lähete erikoissairaanhoidon ihotautilääkärille tehdään esimerkiksi näissä tapauksissa:

 • Aikuisen vaikea atooppinen ihottuma
 • Lievä-keskivaikea atooppinen ihottuma, jos ei saada riittävää hoitovastetta asianmukaisesti toteutuneella paikallishoidolla, hoidon toteuttamisessa on ongelmia, tai merkittävä hoitoväsymys estää hoitotulokseen pääsemisen
 • Epäily ihottumaa ylläpitävästä kosketusallergiasta
 • Epäily ammattitaudista tai muu erotusdiagnostinen ongelma
 • Ihottuma vaikuttaa työkykyyn, ammatinvalintaan tai varusmiespalvelukseen
 •  UV-valohoitojen tai systeemisen lääkityksen harkinta

Lähetteeseen tulisi kirjata seuraavat tiedot:

 • Valokuvat potilaan ihottumasta tulisi liittää sairauskertomukseen (Apotin Media-tiedostoon tai potilaan itse lähettämänä Maisan kautta) tai sähköpostitse osoitteeseen ihotaudit.lahetekeskus@hus.fi.
 • Potilaan perustiedot, lääkitys, muut sairaudet
 • Ihottuman esitiedot, kesto, käytetyt hoidot ja niiden teho (varmista potilaalta ja reseptikeskuksesta, että käytetyt voidemäärät ovat riittävät)
 • Status mahdollisimman tarkasti
 • Mahdolliset laboratorio- tai koepalavastaukset
 • Lähetteeseen voi liittää potilaskyselyiden tuloksia kuvastamaan ihottumatilannetta (POEM, ADCT, DLQI)
 • Selkeä kysymyksenasettelu

Konsultaatiot

 • Mikäli kyseessä on kiireellinen konsultaatio, voidaan HUS:n ihotautikonsulttia konsultoida puhelimitse (HUS:n vaihteen kautta) arkisin klo 8.30-14.30. Muina aikoina tulevat päivystyskonsultaatiot ohjautuvat päivystäjälle.
 • Mikäli kyseessä on ei-päivystyksellinen konsultaatio, voi laatia paperikonsultaation. Kiireettömiä konsultoitavia asioita voivat olla esimerkiksi pyyntö saada ihotautilääkärin kannanotto paikallishoitoon, allergiatestien tarpeeseen tai arvio siitä, kannattaako tehdä lähete erikoissairaanhoitoon valo- tai systeemihoidon harkintaan.
 • Paperikonsultaatioihin tulisi liittää laadukkaat kuvat potilaan ihon tilanteesta (Apotin Media-tiedostoon tai potilaan itse lähettämänä Maisan kautta) tai sähköpostitse osoitteeseen ihotaudit.lahetekeskus@hus.fi.
 • Konsultaatioon voi liittää potilaskyselyiden tuloksia kuvastamaan ihottumatilannetta (Kyselyt).
 • Konsultoiva perusterveydenhuollon lääkäri ilmoittaa potilaalle erikoissairaanhoidosta saamansa konsultaatiovastauksen potilaan kanssa sopimallaan tavalla (soitto, kirje, kirjaus OmaKantaan, Maisa).

Reaaliaikaiset videokonsultaatiot

 • Nykyisin on mahdollista myös terveysasemalta käsin konsultoida ihotautien erikoislääkäriä reaaliaikaisen (REK) videokonsultaation avulla.
 • REK-konsultaatio edellyttää, että terveysasema on liittynyt systeemiin, ja että tietokoneessa on toimiva kamera ja mikrofoni.
 • REK-konsultaatioita voi tehdä arkisin klo 8.30-14.30 välisenä aikana ilman ajanvarausta, lisäksi päivittäin löytyy yksi ajanvarauksellinen konsultaatioaika klo 14.30 alkaen. Konsultti vastaa REK-konsultaatioihin muiden sairaalan ja puhelinkonsultaatioiden ohessa.